اولین خط تولید اتومبیل شرکت
تویوتا در سال ۱۹۳۷ توسط
کیشیرو تویودا و در کارخانه شرکت نساجی صنایع
تویوتا، که متعلق به پدرش «ساکیشی تویودا» بود، راهاندازی شد. نخستین خودروی سواری این شرکت نیز، تویوتا ایای نام داشت.
شرکت تویوتا مالک برندهای دینا، دایهاتسو، سایون، لکسوس و هینو موتورز میباشد. سهام این کمپانی در بازار بورس نیویورک، بورس لندن و بورس توکیو معامله میشود.
فهرست مطالب
تاریخچه
سیستمهای تویوتا
تولید به هنگام
کانبان
جیدوکا
تاریخچه
ریشههای تأسیس شرکت خودروسازی
تویوتا، به سال ۱۹۲۶ بازمیگردد، که ساکیشی تویودا، اقدام به راهاندازی شرکت صنایع تویوتا نمود. پیشینه این شرکت، که در صنعت نساجی فعالیت میکرد نیز، به ابتدای قرن بیستم باز میگردد که به عنوان یک کارخانه ریسندگی فعالیت مینمود.
ساکیشی تویودا، که سالها همچون پدرش، به فروش فرش اشتغال داشت این کارخانه را راهانداخته بود و در سال ۱۸۹۴ یک ماشین بافندگی صنعتی نیز ابداع کرده و ساخته بود.
ساکیشی در سال ۱۹۲۴ نوع تمام اتوماتیک آن را ساخت و دو سال بعد، کارخانه اتوماتیک ریسندگی تویوتا، تحت نام صنایع تویوتا پا به عرصه وجود نهاد. پسر کنجکاو و مستعد او، کیشیرو تویودا که در سال ۱۹۲۹ در رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه توکیو فارغالتحصیل شده بود، در کارخانه پدر مشغول به کار گردید، اما همه توجه او صرف ساخت موتور اتومبیل شد.
در سال ۱۹۲۹ موافقتنامهای با شرکت برادران پلات از انگلستان در ماشین آلات صنعت ریسندگی و بافندگی به امضا رسید. بر اساس این توافقنامه حق تولید و فروش دستگاههای اتوماتیک بافندگی به کشورهایی غیر از ژاپن نیز «مثل چین و آمریکا» در قبال ۱۰۰٫۰۰۰ پوند داده میشد، که در پی آن،
کیشیرو رهسپار ایالات متحده آمریکا شد. البته کیشیرو از این سفر اهداف دیگری نیز داشت. در زمان انجام مذاکرات با برادران پلات، مجذوب اتومبیلها در غرب شد.
در این سفر بود که او تصمیم خود را برای ورود به صنعت خودروسازی گرفت. در سال ۱۹۳۰
کیشیرو تحقیق بر روی موتورهای گازوئیلی را آغاز کرد. کیشیرو در مورد برنامه آینده خود با رئیس شرکت ریسابورو مشورت نمود. ریسابورو در ابتدا بسیار محتاط بود و فریادهای اعتراض از داخل و خارج کمپانی بلند شد، اما کیشیرو بر تصمیم خود پافشاری میکرد و عقیده داشت که این تجارت برای کمپانی سودمند خواهد بود و از همه مهمتر دولت نیز آشکارا برای سیاستگذاری پیشبرد صنایع اتومبیل در تلاش بود. طولی نکشید که ریسابورو موافقت کرد و کیشیرو دپارتمان اتومبیل را در سال ۱۹۳۳ در قسمت کوچکی از کارخانه ریسندگی پدر راهاندازی نمود. هدف او تولید اتومبیلهای مناسب با شرایط ژاپن بود، در حالیکه نکات مثبت اتومبیلهای خارجی را نیز در نظر داشت.
در سال ۱۹۳۵ اولین کارخانه خودروسازی تویوتا، آغاز به کار کرد و سال بعد، لوگوی تویودا به تویوتا تغییر یافت. یک سال بعد، یعنی ۱۹۳۷ شرکت تویوتاموتور بهطور رسمی افتتاح شد. بدین ترتیب یکی از موفقترین کارخانجات ریسندگی ژاپن، در بین دو جنگ جهانی با تغییر گرایش، به کارخانه خودروسازی تبدیل گشت. تلاش و همت
کیشیرو تویودا باعث شد، که از دل کارخانه پدر، کارخانهای جدید، تأسیس شود.
در ابتدا خود کیشیرو به عنوان قائم مقام شرکت جدید عمل میکرد، که در سال ۱۹۴۱ به عنوان مدیرعامل، مشغول به کار شد. بلافاصله پس از راهافتادن شرکت جدید، اصول مدیریتی نوینی در روش مدیریت و اداره کارخانه، به کار گرفته شد.
» در سال ۱۹۳۸ سیستم JIT عملیاتی شد.
» دو سال بعد، مؤسسه تحقیقاتی تویوتا افتتاح گردید.
» سال ۱۹۵۱ سیستم پیشنهاد ایدههای خلاق در تویوتا فعال شد.
» سال ۱۹۷۳ مرکز طراحی راه اندازی شد.
» سال ۱۹۷۴ مرکز آموزش تویوتا، توسط کیشیرو راهاندازی گردید.
اولین محصول تجاری شرکت تویوتا، کامیون ۱٫۵ تنی جی ۱ بود. در طی جنگ جهانی دوم تمام کارخانه در اختیار جنگ بود و برای ارتش ژاپن، کامیون تولید میکرد. تا چند سال بعد، از اتمام جنگ نیز، اجازه تولید خودرو به تویوتا داده نشد.
در سال ۱۹۵۲ با مرگ کیشیرو، مسئولیت شرکت بر عهده
ایجی تویوتا پسر عموی او قرار گرفت. ایجی به همراه پسر کیشیرو،
شوئی شیرو تویوتا و طی سالهای بعد،
تویوتا را به یکی از شرکتهای بزرگ خودروسازی جهان تبدیل کردند. در سال ۱۹۷۷ مرکز فنی تویوتا در ایالات متحده آمریکا افتتاح شد و سال ۱۹۸۴ همکاری تویوتا با جنرال موتورز در ایالات متحده صورت گرفت. پس از ایجی،
تایچی اونو مسئولیت شرکت را به عهده داشت و در استقرار سیستم تولید تویوتا، بسیار همت گماشت و اصول راهنمای تویوتا را در سال ۱۹۹۲ منتشر کرد.
امروزه
تویوتا بزرگترین تولیدکننده خودرو در جهان است که از وسایل نقلیه کوچک گرفته تا کامیونهای بزرگ را در انواع مدلها تولید میکند. شرکت تویوتا همچنین فعالیتهای مختلفی در زمینه خدمات مخابراتی، خانههای پیشساخته و قایقهای تفریحی انجام داده است.
سیستمهای تویوتا
در سیستم تولید تویوتا، موارد زیر به کار گرفته شدهاست:
تولید به هنگام
تولید به هنگام، روشی است که در آن هر قطعه درست در هنگامی که به آن نیاز است تولید میشود و هیچ مقداری در انبار وجود ندارد. به عبارت دیگر سؤال این است:
۱_ چه چیز نیاز است؟
۲_ چه وقت نیاز است؟
۳_ چه مقدار نیاز است؟
بدین ترتیب میتوان اتلافها را حذف کرد و بهرهوری را افزایش داد. با صفر کردن موجودی انبار، هزینههای نگهداری کالا در انبار حذف میشود. لازمه این کار ارتباط بسیار قوی با تأمین کنندگان قطعات و مدیریت صحیح زنجیره تأمین است. ایده تولید به هنگام توسط
تایچی اونو به خوبی توسعه داده شد.
شاید ایده اولیه طرح چنین رویکردی، کمبود فضا و امکانات تولید در بخشی از کارخانه تولید موتور خودرو بود، که کیشیرو تویودا در کارخانه ریسندگی پدر خویش راهانداخته بود.
کانبان
کانبان یک سیستم متفاوت و متمایز کنترل است. وقتی در ایستگاه کاری به قطعهای نیاز است این نیاز اطلاع داده میشود و سپس قطعه به سرعت تولید و حمل میشود به گونهای که وقفهای در تولید پیش نیاید.
کانبان یک لغت ژاپنی به معنای کارت، بلیط و علامت است.
کانبان در سیستم تولید تویوتا ابزاری برای مدیریت جریان و تولید مواد است. به کانبان، روش سوپرمارکت نیز گفته میشود زیرا ایده اولیه از فروشگاههای تجاری بزرگ گرفته شده که از کارتهای کنترل استفاده میکنند و کلیه اطلاعات مربوط به محصول مثل اسم، کد، محل انبار و مانند آن، در کارت نوشته میشود.
جیدوکا
این مفهوم توسط مؤسس تویوتا،
ساکیشی تویودا مطرح شد. جیدو به مفهوم اتوماسیون است و
جیدوکا یعنی اتوماسیون با نگرش انسانی؛ یعنی ماشینی که به آسانی حرکت میکند و تحت پایش و نظارت یک اپراتور است.
جیدوکا بر دیدن مسائل تمرکز دارد و به ساخت محصولات بسیار کیفی منجر میشود. در این دیدگاه کیفیت باید در طی فرایند تولید به دست آید.
آیا خودروسازی ما به مانند تویوتا در مسیری درست قدم نهاده شده است؟
آیا از محصولات تویوتا خرید نمودهاید؟
نظر خود را با دیگر کاربران به اشتراک گذارید.